-

Wist je dat de steel van een steelpan eigenlijk geen steel is, maar een handvat? Een steelpan heeft namelijk geen lange steel zoals bijvoorbeeld een koekenpan, maar een kort handvat dat aan de zijkant van de pan is bevestigd. Dit handvat is meestal gemaakt van hetzelfde materiaal als de pan zelf, zoals roestvrij staal of aluminium.

Het handvat van een steelpan heeft een aantal voordelen. Doordat het handvat aan de zijkant van de pan zit, neemt de pan minder ruimte in beslag op het fornuis en kun je meerdere pannen tegelijkertijd gebruiken. Daarnaast is het handvat van een steelpan vaak hol, waardoor het niet heet wordt tijdens het koken en je de pan veilig kunt vastpakken.

Een ander leuk weetje over steelpannen is dat ze vaak worden gebruikt voor het koken van sauzen, melk en andere vloeistoffen die snel aanbranden. Door de kleine omvang van de pan en de korte kooktijd van deze gerechten, voorkomt een steelpan dat de vloeistoffen overkoken of aanbranden.

Dus, de volgende keer dat je een steelpan gebruikt, weet je nu dat het handvat eigenlijk een handvat is en geen steel. En wie weet, misschien kook je nu nog wel lekkerder!